Har stressen blivit ditt normaltillstånd?

Är du en av alla de hundra tusentals svenskar som fortfarande stressar för mycket? Lever du ett liv där stressen har blivit ett normaltillstånd? Det gjorde även jag, men jag kom till en punkt när jag valde att sluta stressa.

Eller ja... ibland stressar jag. Skillnaden nu är att jag inte utsätter mig för mer stress än vad jag tål. Jag har lärt mig var gränsen går för när stressen faktiskt blir skadlig och har idag ett  mindset som vaccinerar mig mot för mycket stress.

Att sluta stressa betyder olika saker för olika individer. Var gränsen går för när stressen blir skadlig är också individuellt. Men oavsett var gränsen går så har stressen blivit ett av tidens största folkhälsoproblem. Och det drabbar särskilt kvinnor.  Till stressens följdsjukdomar hör till exempel minnes- och koncentrationsstörningar, muskelvärk och inflammationer, huvudvärk, migrän, yrsel, diabetes, viktökning, insomnia, eksem... för att nämna en del. För den som blir riktigt utmattad finns risken att aldrig komma tillbaka till samma mentala funktionalitet som innan. Stress smittar dessutom. Som ett virus påverkar vår stressade energi andra och andras stress påverkar oss. Att sluta stressa är alltså en välgräning inte bara för dig själv, utan även för din familj, vänner och kollegor.

Så hur gör man då för att vaccinera sig mot stress? 

Ofta är den en kombination av förändringar som behövs, men en viktig komponent är faktiskt att hitta meningen med livet. Ditt liv. Anledningen hittar vi i det buddhistiska talesättet "Den som vet vad den vill, har all tid den behöver".  Med andra ord; om du vet vad du vill så prioriterar du automatiskt det som är viktigt för dig. Resterande kommer att kännas överflödigt. Svårigheten idag är att vardagspusslet är långt för komplicerat för att hinna reflektera över vad vi faktiskt kan välja bort. Kanske känns det till och med som om en fulltecknad agenda är en statussymbol, när det egentligen borde vara tvärt om. Efterom tid är bristvara är att unna sig fri tid den verkliga lyxen idag. Är den pressade agendan värd en stressad kropp och själ? Om det inte känns bra i hjärtat, vad är då egentligen meningen med allt?

Att sluta stressa handlar om att göra ett val. Att bestämma sig. Precis så enkelt är det, fast ändå så svårt. Att bestämma sig och hålla fast vid sitt beslut kräver nämligen att beslutet är förankrat i hjärtat, i det man verkligen vill och tror på och som kan skapa något positivt för både dig själv och andra. Eller som William Shakespeare har sagt;  ”Meningen med livet är att hitta din gåva. Livets syfte är att ge bort den". På den Japanska ön Okinowa har de myntat ett begrepp för detta som heter Ikigai. Ikigai innebär att hitta sin livsmening, få betalt för det och samtidigt leva ett långt och hälsosamt liv. Att inte jämföra sig med alla andra utan vara modig och gå sin egen väg. Vad skulle det kunna betyda för dig?

------------------------------
© Angelas GBG Reiki. Citera gärna genom att länka till källan.
Nödvändig disclaimer:
Spirituell terminologi är metaforisk och symbolisk till sin natur. För eventuella missuppfattningar eller felaktigheter ansvaras ej. Gör aldrig någonting mot din vilja. Är du sjuk konsultera en läkare.